BBL-traject bij Koopman TransMission

BBL-traject bij Koopman TransMission

28 juli 2020

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, een vorm van duaal onderwijs binnen het MBO. Bij Koopman TransMission zijn op dit moment 15 leerlingen die het BBL traject voor Chauffeur wegtransport volgen. Mike Maas en Sil van ’t Riet zijn twee van die jongens. Zij worden begeleid door de teamleiders van Koopman TransMission in Noordhorn en operationeel manager Sander de Jonge.

Mike en Sil geven een inkijk in hun ervaring met het BBL-traject bij Koopman TransMission.

Het BBL Traject bij Koopman: afwisselend, leerzaam en leuke collega's

Hoe zijn jullie bij Koopman terecht gekomen?

Mike: “Via mijn contactpersoon van STL (Sectorinstituut Transport en Logistiek). Hij stelde Koopman aan mij voor, omdat het voor leerlingen een leerzaam bedrijf is. En je er veel ruimte krijgt om dingen te leren. En het tevens makkelijk te bereiken was voor mij qua vervoer.”

Sil kwam bij Koopman TransMission terecht via zijn oom. "Ik moest bij de middelbare school een snuffelstage van twee weken doen. Toen heb ik bij Koopman twee weken stage gelopen. Ik had ik het zo naar mijn zin bij Koopman, dat ik toen ik voor deze opleiding een werkplek moest vinden het liefst hier wel weer wou terug komen. En zo ben ik hier terecht gekomen.”

 

Wat houdt de opleiding BBL chauffeur wegtransport in?

Sander de Jonge, Operationeel Manager bij TransMission: “Als BBL-leerling ga je 4 dagen per week aan het werk voor TransMission. De werkzaamheden starten met sorteerwerk in de loods. Vanuit die rol pak je steeds meer werkzaamheden op. Je helpt onder andere bij het sorteerwerk aan de band, bij het laden en lossen van auto’s, het rangeren van trailers over het terrein en het laden en lossen met de heftruck.

 

In het tweede jaar groei je meer door en zul je beginnen met de eerste ritjes in de auto.” Naast het leren in de praktijk ga je 1 dag per week naar school. Hier leer je het vak van chauffeur in theorie. Je krijgt les in vakken als administratie, voertuigkennis, rijbewijzen, code95 maar ook algemene vakken als Nederlands en Engels.

 

De opleiding duurt in totaal 2 jaar. Koopman TransMission verzorgt als leerbedrijf deze opleiding samen met STL (Sector Transport en Logistiek) en een MBO in de regio. In het geval van Koopman TransMission Noordhorn is dat het Noorderpoort college in Groningen of het Friesland College in Heerenveen. STL zorgt ervoor dat alles financieel goed geregeld is en is het contact tussen ons als leerbedrijf en de MBO opleiding.

 

Hoe ziet het traject BBL Traject chauffeur wegtransport er uit voor jullie?

Mike: “Ik ga 1 dag in de week naar school en ben 4 dagen in de week aan het werk. Zo kan je een opleiding volgen terwijl je ook nog wat zakgeld verdient. En leert hoe het is om te werken en zelfstandig te worden. Tevens spaar je ook nog voor je rijbewijzen met het studieplan van STL.” Sil vult Mike aan: "Nu door de corona werken de meeste 5 dagen in de week en je doet best wel veel verschillende werkzaamheden. Bijvoorbeeld: het sorteren van pakketten aan de lopende band, het helpen van chauffeurs met laden of lossen, order picken en nog veel meer dingen." 


Hoe ervaren jullie het traject?

Mike: Ik ervaar het traject als zeer leerzaam, je leert hoe het in de praktijk gaat en je kan zien hoe het leven als chauffeur is. Je leert hoe je moet laden. Je leert hoe het sorteerproces van de pakketten bij Koopman gaat. Tevens zet je de ritten voor de chauffeurs klaar en leer je hoe het werkt met de bestellijsten.

 

Sil: “Ik beleef er zelf heel veel plezier aan. En het is heel vaak een leuke werksfeer met alle collega’s. En ik ga zelf eigenlijk nooit met tegenzin naar het werk. Je leert er ook heel veel om met bepaalde situaties om te gaan. Je krijg heel veel verschillende werkzaamheden waar je ook veel van leert en waar je uiteindelijk ook voor leert, dat maakt deze werkplek wel heel prettig en fijn!”

 

Heb je een leuk voorbeeld van een ervaring tijdens het traject?

Mike: “Een leuk voorbeeld van een ervaring die ik bij Koopman heb geleerd is dat je veel ruimte krijgt om te leren. Bijvoorbeeld als het kan het aandocken van vrachtwagens. Je kunt alvast zien en leren hoe het hoort te gaan als je chauffeur bent. En als je rijles gaat krijgen met vrachtwagen heb je al een idee hoe het moet, en niet dat je onwetend de eerste les in gaat zonder dat je weet hoe het aandocken werkt.” Ook Sil noemt het aandocken van de vrachtwagen als een mooi onderdeel van de opleiding. “Ik vind het leuk dat je de kans krijgt om te leren om trailers voor het dock neer te zetten in een vrachtauto. Wel met iemand er bij die het al beter kan, zodat die je ook advies kan geven of ingrijpen waar dat nodig is.”


Wat verwachten in de toekomst van Koopman als chauffeur?

Mike: “Ik verwacht dat ik in de toekomst bij Koopman veel veilige kilometers kan maken en ervaring op kan doen als chauffeur. Het leuke wat ik aan Koopman vind is dat je dagelijks veel afwisseling hebt en niet altijd het zelfde doet. Je komt op verschillende plekken en bij verschillende klanten. Er zijn ook wel vaste klanten, dat kan ook altijd leuk zijn als je de mensen daar beter leert kennen. Sil: “Ik ben momenteel nog in opleiding maar mij lijkt het heel mooi als ik de kans krijg om hier als chauffeur aan de slag te gaan, want het is een heel mooi bedrijf. En ze geven en bieden je veel kansen aan om jezelf door te ontwikkelen en het is een erg leuk leerbedrijf met veel mogelijkheden.” 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Koopman? Kijk dan op www.werkenbijkoopman.nl